Mazurek czekoladowy

Może być kajmakowy, pomarańczowy, różany, bakaliowy i oczywiście czekoladowy. Wielkanoc bez mazurka to niemożliwy scenariusz. Efektowna dekoracja na pewno oczaruje wszystkich gości przy świątecznym stole.

Mazurek czekoladowy

Może być kajmakowy, pomarańczowy, różany, bakaliowy i oczywiście czekoladowy. Wielkanoc bez mazurka to niemożliwy scenariusz. Efektowna dekoracja na pewno oczaruje wszystkich gości przy świątecznym stole, a smak ciasta pozostanie w pamięci na długo.

Ciasto kruche

Miękkie masło, cukier, skórkę z cytryny lub z pomarańczy, mąkę i sól posiekać nożem na stolnicy, dodać żółtka, jak najszybciej zagnieść razem. Ciasto włożyć na 30minut do lodówki. Następnie rozwałkować na stolnicy na grubość 5-7mm. Z ciasta wyciąć koła lub kwadraty, przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180stopni około 15-20 minut na złoty kolor.

Masa marcepanowa ozdobna do zapiekania

Surową masę marcepanową zmiksować z białkiem na jednolitą masę. Następnie przełożyć ją do rękawa cukierniczego zakończonego karbowanym zdobnikiem. Masą marcepanową udekorować brzegi wcześniej upieczonego ciasta kruchego. Ponownie włożyć do piekarnika do 180 stopni i zapiec na złoty kolor. Tak przygotowane spody ostudzić

Masa czekoladowa

Śmietankę, miód i cynamon zagotować, zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i masło. Całość połączyć na jednolitą masę. Przygotowaną masę jeszcze płyną ostrożnie rozlać na wcześniej przygotowanym spody do mazurków. Jak masa stężeje udekorować kandyzowanymi owocami, bakaliami czy udekorować napisem z czekolady. 



 Po więcej przepisów zapraszamy na stronę „W kuchni z Wedlem"