Czekoladowy makaron

Może być makaron czerwony, zabarwiony sokiem z buraka albo z suszonych pomidorów. Może być zielony ze szpinakiem, czarny zabarwiony sepią i żółty z kurkumą i szafranem. Ale dziś zupełnie coś nowego. Prosto z Włoch: pasta di cacao. Makaron czekoladowy z sosem czekoladowym, owocami i lodami waniliowymi.

Czekoladowy makaron

Może być makaron czerwony, zabarwiony sokiem z buraka albo z suszonych pomidorów. Może być zielony ze szpinakiem, czarny zabarwiony sepią i żółty z kurkumą i szafranem. Ale dziś zupełnie coś nowego. Prosto z Włoch: pasta di cacao. Makaron czekoladowy z sosem czekoladowym, owocami i lodami waniliowymi.

Krok 1

Mąkę pszenną, semolinę, cukier waniliowy oraz kakao połączyć i przemieszać w mikserze. Dodać jajka oraz oliwę, wyrabiać na jednolitą masę w mikserze na wolnych obrotach. Ciasto owinąć folią spożywczą odstawić na 30 minut, by ciasto nabrało elastycznej konsystencji. Ciasta nie wkładamy do lodówki.

Krok 2

Następnie ciasto podzielić na małe kawałki, rozwałkować maszynką na grubość 1-2 mm i pokroić na wstążki o szerokość 8 mm. Tak przygotowany makaron można od razu gotować 4-5 minut w wodzie lekko osolonej lub bez soli. Makaron można również dobrze wysuszyć (przez co najmniej 12 godzin) i zapakować w papierowe torebki (trwałość dwa miesiące, po wysuszeniu gotować około 8-10 minut).

Krok 3

Ugotowany makaron podawać z czekotubką (kremem czekoladowym) świeżymi owocami i gałką lodów waniliowych.