Rosti ziemniaczane z wędzonym łososiem

Rosti to narodowa potrawa szwajcarska. W Polsce najbardziej przypominają ją placki ziemniaczane, ale są pewne różnice. Tym razem rosti w wersji wykwintnej. Z łososiem, musem chrzanowym i... oczywiście czekoladą.

Rosti ziemniaczane z wędzonym łososiem

Rosti to narodowa potrawa szwajcarska. W Polsce najbardziej przypominają ją placki ziemniaczane, ale są pewne różnice. Tym razem rosti w wersji wykwintnej. Z łososiem, musem chrzanowym i... oczywiście czekoladą.

Krok 1

Ziemniaki obrać i umyć. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, wiórki zalać w misce lodowatą wodą i pozostawić na 15 minut by skrobia się wypłukała w wodzie. Wiórki ziemniaczane odlać przez sito i dobrze wcisnąć z wody, można to zrobić przez bawełnianą ściereczkę.

Krok 2

Cebulę i szczypiorek drobno posiekać, dodać do wiórek ziemniaczanych i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Na patelni dobrze rozgrzać olej. Z masy ziemniaczanej formować placuszki o średnicy około 8 cm smażyć na średnim ogniu przez około 10-12 minut z jednej strony potem odwrócić i smażyć z drugiej strony około 8-10 minut. Usmażone Rosti odkładamy na papierowym ręcznik by osączyć nadmiar tłuszczu.

Krok 3

Mus chrzanowy: 

Śmietankę ubić, dodać do niej chrzan i startą biała czekoladę doprawić solą i białym pieprzem wszystko staranie wymieszać na jednolitą masę.

Krok 4

Na ciepłe chrupiące Rosti układamy niewielką ilość mus chrzanowego robimy różyczkę z łososia i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem, podawać z ćwiartką cytryny.