Zupa borowikowa z czekoladą

Czekolada sprawdza się idealnie również w dość nieoczekiwanych połączeniach: z mięsem, warzywami lub rybą. I tak karmelizowane orzechy i czekolada świetnie podkreślą smak… zupy borowikowej.

Zupa borowikowa z czekoladą

Borowiki, biała czekolada, tymianek i koniak to zaskakujące, ale szlachetne połączenie. Ta propozycja z pewnością odmieni wigilijne menu.

Krok 1

Suszone borowiki namoczyć w ciepłej wodzie. Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę, podsmażyć na maśle i dodać rozmrożone lub świeże borowiki pokrojone w dużą kostkę. Całość smażyć około 15 minut. Po tym czasie dodać winiak i dalej smażyć by odparował nadmiar wody.

Krok 2

Podsmażone borowiki przełożyć do garnka i zalać bulionem. Namoczone suszone borowiki pokroić w paski i dołożyć do garnka. Całość gotować na małym ogniu przez około 25-30 minut. Do zupy dodać słodką śmietankę, doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i świeżym listkami tymianku.

Krok 3

Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier i upalić go na lekko złoty karmel. Następnie dodać orzechy laskowe bez skórek i masło. Przesmażyć. Wyłożyć na papier do pieczenia i przestudzić.

Krok 4

Karmelizowane orzechy posiekać, a czekoladę zetrzeć na grubych oczkach. Tak przygotowanymi orzechami i czekoladą udekorować zupę borowikową. Podawać ze świeżą gałązką tymianku i sezamkami Aha.