Czekoladowy piernik z powidłami śliwkowymi

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez piernika. Czym wzbogacić tradycyjny przepis? Najlepiej sięgnąć po mleczną czekoladę i powidła śliwkowe.

Czekoladowy piernik z powidłami śliwkowymi

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez piernika. Czym wzbogacić tradycyjny przepis? Najlepiej sięgnąć po mleczną czekoladę i powidła śliwkowe.

Krok 1

Mąkę, kakao, przyprawy piernikowe i sodę oczyszczoną przesiać do jednej miski. Czekoladę mleczną posiekać na drobne kawałki.

Krok 2

Masło z cukrem utrzeć w mikserze dodając stopniowo jajka. Kolejno do masy dodać sypkie składniki i posiekaną czekoladę (miksować na wolnych obrotach), oraz mleko i śmietankę. Mieszać do uzyskania jednolitej masy.

Krok 3

Formy posmarować masłem i oprószyć mąką. Masę piernikową nałożyć do form. Piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni C) przez około 35-40 minut.

Krok 4

Upieczony piernik przestudzić i wyjąć z form, a następnie przekroić i przełożyć powidłami śliwkowymi.

Krok 5

Czekoladę i masło rozpuścić. Tak przygotowaną polewą udekorować piernik. Smacznego!