fot.TVP

Żeberka pieczone z czekoladowym dipem

Smakowite żeberka z nietypowym dipem, czyli oryginalny pomysł na świąteczny obiad.

Krok 1

Żeberka umyć i osuszyć. Z oliwy, miodu, czosnku, imbiru, ostrej papryczki chili, przypraw, ziół i whisky przygotować marynatę. Natrzeć nią żeberka i odstawić na 2 godziny do lodówki (najlepiej zrobić to dzień wcześniej, żeberka będą bardziej aromatyczne).

Krok 2

Na dużej patelni rozgrzać oliwę i masło. Żeberka obsmażyć na złoty kolor, następnie przełożyć je do żaroodpornego naczynia. Dodać pokrojoną na cienkie plastry włoszczyznę, resztki marynaty i tłuszcz z obsmażania żeberek. Całość zalać szklanką bulionu i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180-200 stopni C do miękkości.

Krok 3

Przygotować dip. Na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Po minucie zalać octem balsamicznym i gotować na wolnym ogniu. Dodać bulion, imbir, kardamon, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 2-3 minuty. Na sam koniec dodać pokruszoną czekoladę i powidło śliwkowe cały czas mieszając.

Krok 4

Upieczone, miękkie żeberka podawać z dipem śliwkowym. Dip można podawać na ciepło jak i na zimno.