Makówki śląskie

Jak smakuje deser po śląsku? Słodka potrawa na Boże Narodzenie z czekoladą, mlekiem i orzechami najlepiej wychodzi z dodatkiem suchego maku – symbolu dostatku i dobrobytu.

Makówki śląskie

Jak smakuje deser po śląsku? Słodka potrawa na Boże Narodzenie z czekoladą, mlekiem i orzechami najlepiej wychodzi z dodatkiem suchego maku – symbolu dostatku i dobrobytu.

Krok 1

Orzechy i migdały posiekać w kostkę. Mleko, miód i miąższ z laski wanilii zagotować. Cały czas mieszając, dodać połamaną na kostki czekoladę. Do gotującej się masy dodać zmielony mak. Gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Uważać, by masa się nie przypaliła. Wszystkie bakalie wraz z rodzynkami i kokosem wrzucić do gotującej masy, odstawić z ognia.

Krok 2

Przygotować naczynie. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę sucharków lub kromki chałki, następnie polać gorącą masą makową. Powtarzać czynność układając kolejne warstwy.

Krok 3

Całość pozostawić do całkowitego schłodzenia. Następnie wstawić do lodówki, by masa się dobrze schłodziła. Górę makówek udekorować pokrojonymi cukierkami z Mieszanki Wedlowskiej.