Filet z pstrąga z masłem czekoladowym

Filet z pstrąga z masłem czekoladowym na tagliatelle warzywnym

Polecamy potrawę na tyle wykwintną, że może się znaleźć na wigilijnym stole, ale też sprawdzi się znakomicie po świątecznym obżarstwie.

Krok 1

Masło czekoladowe. Czekoladę startą na grubych oczkach połączyć z miękkim masłem, posiekaną natkę pietruszki, kwiatem soli morskiej, miąższem z laski wanilii, imbirem i pieprzem. Wszystko razem dobrze wymieszać. Na folii aluminiowej z masła uformować wałek. Schłodzić go w lodówce.

Krok 2

Filety z pstrąga umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Kawałki filetów doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Na patelni rozgrzać klarowane masło i smażyć filety z pstrąga od strony skóry. Po obsmażeniu kawałki ryby przełożyć do żaroodpornego naczynia. Zapiekać w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni C przez 5-10 minut.

Krok 3

Tagliatelle warzywne. Cukinie umyć, marchew obrać ze skóry i umyć. Za pomocą obieraczki do warzyw pokroić je na długie paski o szerokości 2 cm i długości około 20 cm. Przygotowane warzywa wrzucić do gotującej się osolonej wody. Blanszować 2-3 minuty. Po wyciągnięciu warzywne tagliatelle doprawić solą i pierzem. Można również dodać rozpuszczone masło i sok z cytryny.

Krok 4

Czekoladowe masło pokroić na plastry grubości 1 centymetra. Na postumencie tagliatele z warzyw układać usmażone filety z pstrąga, plaster masła czekoladowego, oprószyć odrobiną soli. Udekorować ćwiartką cytryny i natką pietruszki.