Gwiazdki czekoladowo cynamonowe

Gwiazdki czekoladowo cynamonowe

Gdy nie było jeszcze bombek, na choinkach zawieszano własnoręcznie wykonane zabawki i przysmaki. My polecamy ciasteczka – pachnące cynamonem i z czekoladą w środku.

Krok 1

Mleko, miód, cukier, masło, mielony cynamon, kakao staranie wymieszać i zagotować w garnku. Do ciepłej masy dodać połamaną na małe kostki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Masę ostudzić do temperatury około 30-35 stopni C.

Krok 2

Wystudzoną masę przelać do miski i miksować na wolnych obrotach. Dodać jajka i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Wyrobić na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30-60 minut do lodówki.

Krok 3

Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 1 centymetra, w razie konieczności podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wykrawać foremką gwiazdki układając je na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180-190 stopni C. około 10-15 minut (w zależności od wielkości gwiazdek).

Krok 4

Gwiazdki udekorować rozpuszczoną czekoladą w czterokolorową kratkę lub inne wzorki według własnego pomysłu. Piernikowe gwiazdki przechowywać w pojemniku na ciastka w suchym i chłodnym miejscu.